Interview Yaysan Tenaga Nasional ni terbahagi kepada dua bahagian jugak.

First part is bertulis. Tapi jangan risau, ni bukan ujian pun. Dia macam personality test and soalan pasal diri kita and kita cuma perlu jawab dengan jujur. Antara soalan dia macam “what would you do during your free time?” Jawablah dengan jujur tapi professional la πŸ™‚

Second part ialah interview session. Pemohon akan dibahagikan ikut course yang di apply supaya akan ditemuduga oleh orang yang sama. Ada 5 bilik yang akan interview secara serentak. Setiap bilik terdiri daripada 3 panels yang sangat baik. Diorang akan bagi cakap BM kalau BI gagap sangat, tapi kalau boleh avoid lah cakap Bm so korang nampak lagi polished and bersedia! Tips untuk interview ni, korang promote lah diri habis habisan tapi be humble and honest at the same time. Basically, they want to get to know you better. So, janganlah fake and boast lebih lebihan pulak. Make sure dah buat research lebih lanjut pasal TNB, YTN, electricity and ofc course yang you apply! Soalan diorang juga akan based on what you answered during the written test so jangan lah menipu dalam test tadi. Contohnya if you answered “Im a positive person” masa interview dia tanya “What have you done at home and school that shows youre a positive person?” so kenalah able to jawab haha.

You can choose daripada 6 negara, tapi tak semestinya you will get the country you chose. Boleh je you guys dapat local walaupun applied for overseas πŸ˜‰ Bear in mind that every year maybe akan lain sikit format interview dia, so tengoklah next year macam mana. TApi yang penting, prepare banyak-banyak, do your best and redha dengan rezeki yang Allah tentukan :)) All the best adik adik!!