So entry kali ni akak2 nak buat santai” je. We alls ni cool orangnya😎
Kak L,Kak M,Kak Elsa,Kak An,Kak Ai dpt call dr FELDA utk check email. Kitorang dpt email mengatakan kami dpt offer from felda utk ke kursus kompentasi dan peperiksaan khas bagi calon dana khas pelajar cemerlang. Hikhok.

So kami pergi lah terkedek” ke d’saji titiwangsa KL pada 11/5/16. Utk pengetahuan korg, kursus ni dua hari tauu. Sehari motivasi, sehari lagi test. Sampai” kat dsaji tuh kami impressed lah sbb cantik…tapii ada bad news pulak dah…jengjengjeng. AIR TAKDE! Hahahahaha El NINO lah katakan.. Kami masuk hall dan register aww..senarai kehadiran tu pihak felda susun ikut wilayah so make sure korg tau korg wilayah apa.(wilayah tu daerah felda korg je😅😂).Lps dh register kitorg pon duduk.kak m,kak elsa,kak L duduk dpn sekali.nk elak ngantuk katanya.cehh poyo. Padahal kat sek dduk hujung dunia🌚 kak ai dgn kak an duduk belakang sikit sbb sampai lambat. seperti biasa kitorg mmg bising la bila jumpa sbb dh tak jumpa 4 bulanla katakan hahaha.

bila jam dh menunjukkn jam 8,Encik nuri(ketua pegawai felda bhg pendidikan 2016)pon amik mic n briefing sikit psl dana khas yg diberikan.masa tu,calon2 duduk sekolompok, ibubapa duduk sekelompok.sesi soal jawab pon bermula setelah habis briefing.Dlm briefing tersebut beliau nyatakan bahawa dana khas ni senanya biasiswa boleh ubah so sesape yg terpilih kene mencapai tahap minima.kalau tak,ANDA KENE KICK OUT n BAYAR BALIK total yg felda dh kasi tu.mcm2 soalan yg dikemukakn oleh calon” & ibu bapa.masa nilah semua org nk tanya soalan,nk meNONJOLkan keyakinan diri la katakan.bahasa pasarnya PROMOTE diri.wakakaka.tapi we alls ni cool orangnya, tak tanya soalan pon😎. Baru briefing, lek ah..tpi baguslahh kalau tanya soalan tu.. Malu bertanya sesat jalan. GPS pon signal lost. And ada juga calon yg sampai lambat sbb dlm email menyatakan pendaftaran sampai 8.30 tp 8 dh start semua.

Lps dh habis briefing,kami dijamu bihun,teh,kuih muih mcm2 lg😉😉😉 so jgn risau bg yg tak breakfast ye. Nama pon d’saji. Obv lah anda dsajikan dgn makanan. Muahahaha. kami diberi masa 15 mins utk makan.selepas makan,kursus kami pon bermula.

Kursus ni dhandle oleh Ustz Long(nama sebenar + samaran =semaran lah kot). Dia mcm ceramah motivasilahh. Alah mcm time sek” dulu utk bangkitkan harimau yg sedang tidur zzz. Namun harimau” yg hadir semua bersengkang mata. Biasalah. Paham” jelah. Tpi ni bukan sek, and korg akan di-observe spnjang kursus tuh. So, jgnlah tido yek. Even though suara penceramah berbicara dgn volume yg sgt perlahan.nasihat dr kami,duduklah dpn. Wakakaka. Ada mcm2 nasihat yg diberikan.obvlah berguna kan so catatlah dlm notebook korg(tu salah satu cara elak tido😂😂).ada gak sesi nangis2 so get ready with some tissues uols😭😭😂😂.jgn terkejut tgk laki pon nangis wehhhh hahahaha.so bila dh pukul 10 tu kitorg pon break n makan kudapan sikit.mmg sedap🤗🤗.lps dh makan,sambung motivasi balik.

So around 1230, kitorg lunch n solat.LUNCH SEDAP GILA HAHAHA. So lps dh lunch,kitorg sambung dgn aktiviti” lain.first activity was creating a human machine.syarat dia masa tu,machine tu kene bergerak.satu kumpulan ada 8🌷,3🐞.semua parts kene ada ada org wakilkn n kene duduk ikut position.so ada group buat mesin parut kelapa, meriam,potong rumput dll.sempoi je semua n mmg semua gelak habislah time present tu.the next activity was susun bongkah kayu kecik2.masa tu kene kumpul emas(senanya coklat yg sampul dia emas jer😂😂) so sape yg siap dulu,dpt emas byk,kalau lambat,sikitla emasnya.kalau korg tak dpt teka,bole import org dr group lain tp kenela sumbang emas kat dorg.give n take la kiranya hikhok.lps tu ada activity kene teka brg yg ada dlm sebuah kotak yg dipegang consultant .setiap group kene hanta wakil dua org.lps dh pegang,kene balik group n bincang.frankly mcm tula.tp at the end emas tu masuk perut je.takde yg menang takde yg kalah.gituuu hahahaha.buat habis tenaga je bertekak. Hahahha but it was fun!

Lps tu kitorg balik tempat duduk.consultant pon bgla reason utk activities yg kitorg main td.kursus ini diakhiri dgn kata2 terakhir dr ustaz Long.kitorg balik around 5.

The next day, kitorg kene jawab test.the first test was personality test.PLEASE LISTEN TO INSTRUCTION CAREFULLY!!kang buat malu je salah🙃🙃. Test ni 7 mins je n takde betul or salah so no worries.the next test was english test.kitorg semua expect english test ni mcm english biasa2 je tapi TRICKY GILA😡.make sure u have a wide range of vocabulary sbb byk soalan vocab.pstu ada soalan rational cloze so read carefully n understand the text.selain itu,ada gak soalan maths n addmaths so make sure revise sikit nnt menyesal dek.bab yg byk kelua ialah bab permutation n combination.the worst part was test ni one hour je n ada 60 quests mmg 4/5 soalan gakla kene taram.last but not least kene buat english essay.the topic was’WHAT DO U SEE FELDA WILL BE IN THE NEXT 50 YEARS?What IS THE PROBLEM THAT CHALLENGE FELDA’s LEGACY?HOW TO OVERCOME THE PROBLEMS?’.so kene buat essay 350 words.lps tu dh siapppppp.bolela balik.

Kami menunggu keputusan utk ke stage yg berikutnya selama 6 hari.dgn penuh debaran,semua yg berjaya mendapat call dr pihak felda manakala yg tidak berjaya mendapat email.Kali ni kak L,Kak m,Kak elsa n kak An dipanggil.

Interview ni diadakan di felda villa,jln semarak.setibanya di sana,kami pon register n rupanya masa register tu lah kita dpt no giliran.so sape dtg awal,giliran dia awallah,sape lambat🤔🤔tahu” la eh.kami dibahagi kpd dua group.group A dan group B.group A dkt bilik permata,group B dkt bilik kristal.before interview tu,kitorg disediakan breakfast.masa breakfast tu tetibe nampak ada mat salleh😰😱😱.semua org terkejut interviewer mat salleh.tp sorg jela mat salleh tu.lain semua melayu sejati.heol

Each bilik ada 3 interviwer.semua org cuak so jgn risau,bukan awk sorg ye dik.group A menghadapi sesi interview yg agak lama between 10-15 mins while group b punya 5-10 mins je. Kak M and kak An dpt group A. Kak L and Kak Elsa dpt group B. Akak nak pesan, just be yourself n confident!! Tu je penting.DONT EVER LIE!the first quest yg almost all calon kene jwb ialah apa awk tahu tentang felda? Tahula sikit” psl felda,fgv,felda awk sendiri,semuala psl felda.amik tahu jugak psl current issues okay!ada jugak soalan knp awk nk study overseas? Oh and group A mcm lebih serious but group B mcm quite fun. Tpi Kak M pergi berdebat dgn pegawai tuh muahhahaha. Utk group B plak, fun lah. Sbb uncle salleh tuh suka gelak”. Mmg sepanjang iv tuh gelak je manjang kerja Kak L and Kak Elsa. Hikhok. After habis iv tuh, MAKAN LAGI! So jgn risau bab makan” nih. Sbb felda tanggung 100% Sepanjang kitorg jadi tunggul tunggu giliran tuh sbnrnye food ada je kat tepi. Buffet sepanjang harii.. Tpi Kak An balik petang..turn dia lambat…sorry Kak An, kitorg tinggl hehe🍤🍖🍗🍳🍔🍕🌭🌮🌯

Last but not least,
Secubit nasihat sesedap kami

Kak M:just smile eventhough kene provoke teruk n try to defend yourself n your choice✌✌

Kak L: bila dia tanya korg soalan, korg tanya je banyak” balik. Time nilah korg nak uji bakat jadi interviewer… Anda dialu-alukan utk bajet fun dgn interviewer tersebut…tpi jgnlah gedik sgt..berbulu mata I nengokk. Tanya lah pasal apa pon. Ada sorg kwn kitorg tuh, tanya pasal durian dkt uncle salleh tuh😂 Kak L pon siap kirim salam dkt aunty salleh. Heol

Kak Elsa: cakap je apa yg rasa nak dicakap sbb kita yg tunjukkan diri kita yg sbnarnya, goodluck for all of u!
Let it go… Let it go…❄️❄️⛄️⛄️❄️❄️

Kak An: makanan mmg sedap so korg takyh risau😋😋

Kak Ai: Kau jelah yg handle Kak M🌚🌚

Thats all from us
xx kak M & kak L